Erzsébet királyné - Sisi
Erzsébet királyné/Sisi
 
Sisiweb logókép

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Koronázási ruhában
 
A királyi család képekben
 
Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 
 
→ KEZDŐLAP ←
→ KEZDŐLAP ← : 119 évvel ezelőtt, szeptember 10-én távozott Erzsébet királyné az élők sorából

119 évvel ezelőtt, szeptember 10-én távozott Erzsébet királyné az élők sorából

~ sisiweb ~  2017.09.09. 23:27

 

„Halandó ember azért, akit életében nagyon szeretett, szembeszáll az enyészettel, s gátat emel a mulandóságnak. Akinek elvesztésébe nem tudunk belenyugodni, annak szobrot állitunk kőből vagy érczből, mintegy pörbe szállva a kegyetlen végzettel, s uj alakra híva alakot vesztett szellemét.”

/
Ripka Ferencz/

 


 

Nem sokkal Erzsébet királyné halála után - 1898. november 19-én - Darányi Ignácz földművelésügyi miniszter kezdeményezte az Erzsébet-fák ültetését és az Erzsébet-ligetek létesítését, melynek eredménye országszerte hárommilliónál több fa és száznál több liget lett, mely királynénk nevét viseli. Mind közül a legszebb a gödöllői Erzsébet-park, melynek telepítését 1898 novemberében kezdték meg. A munkálatokat maga a miniszter személyesen felügyelte, és gyakran kijárt a helyszínre, hogy ellenőrizze, valóban minden úgy halad, ahogy azt elképzelte. A park a királyi kastély kertjével szemben, mintegy 52 holdon terül el és kerítés veszi körül. A főbejárattal szemben egy sziklacsoporthoz érkezünk, melynek csúcsán a kőből faragott szent koronát láthatjuk.  Szemből, pár lépcsőfok egy kis teraszra vezet, amin egy kőpad helyezkedik el. Felette egy bronztáblán a következő felirat: „Erzsébet királyné emlékére”.
A sziklacsoport előtt, egy 3 méteres talapzaton áll a park legszebb éke, a királyné 2,5 méteres bronzszobra, melyet a gödöllői szoborbizottság állíttatott. A bizottság 1898. november 6-án alakult, elnöke Kapczy Vilmos főszolgabíró volt. A tagok Róna József szobrászművészt kérték fel, hogy készítse el két szobor tervét, melyből a Gödöllőre leginkább illőt maga Ferenc József választotta ki.
Erzsébet királyné szobrát a budapesti Beschorner-gyárban öntötték ki, mely őfelségét séta közben, bal kezében legyezővel, jobb kezében ernyőjével és virágokkal ábrázolja, amint egy pillanatra megáll és a kastély felé tekint.
„Ebben az alakban fog élni örökké az imádott Királyné emléke, amig magyar sziv dobog e hon gyermekeiben. S a Gödöllői park fölött ott fog lebegni a megdicsőült szelleme, szeretettel őrködve azok fölött, akiknek legmagasztosabb ideálja, - védőangyala volt.” /Ripka Ferencz/

 

A gödöllői Erzsébet-park napjainkban

 

Erzsébet királyné szobra az Erzsébet-parkban

 

Sziklacsoport az Erzsébet-parkban

 

A királyné a kastély felé tekint

 


Forrás: Ripka Ferencz: Erzsébet királyné Gödöllőn. 1867-1897.

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Így él emlékezetünkben
 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Facebook oldalunk

Erzsébet Királyné Fórum

 
Fotók
 
Szabó Dóra Facebook oldala

Szabó Dóra a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese

 
...
 
Kapcsolódó linkek
 
Madame Rénarde

Madame Rénarde ruhaszalonja

 
Kapcsolódó videók