Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi család képekben
 

Sisi

Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 

 
Utazásai
Utazásai : Osztrák Alpok

Osztrák Alpok

  2006.08.06. 17:18

Elisabethkirchlein


Erzsébetet és Ferenc Józsefet, ezt a két rendkívül különböző személyiségű embert nem túl sok tulajdonság kötötte össze. De mindketten szerették a természetet. Már 1857-et írtak, amikor ők ketten, inkognitóban nagy gyalogtúrára indultak a közeli Alpokba. Parasztházaknál, kis fogadókban szálltak meg, s a házigazdáknak sejtelmük sem volt, kik is a vendégek.

 

Heligenblutból, ebből a kis karinthiai városkából indultak útnak, és három óra múlva pihentek meg a Wallnerhütténél. Ezt a helyet ma Elisabethruhe-nak, Erzsébet-pihenőnek nevezik. Innen a Pastersee és a 3797 méter magas Grossglockner-csúcs együttes látványa az Alpok egyik legszebb panorámája. De Erzsébet emlékét több hely is őrzi az osztrák Alpokban.

 

Ha a magyar határtól mindössze hetven kilométerre lévő, nagy hegyek között fekvő Puchbergből a bájos, több mint százéves, gőzmozdony vontatta kis fogaskerekű vonatocskán felkapaszkodunk a Schneeberg 2000 méteres, hatalmas kőtömbjének tetejére, ott egy mauzóleumszerű, nagy kápolnát találunk. Az Elisabethkirchlein 1901-ben épült, az akkor már három éve halott császárné emlékére.

 

Puchbergben is sok a látnivaló. Ősöreg templomok, várromok, vízesés, magasra futó széklift, no és a marcipánjairól híres Szabó cukrászda.

 

Erzsébetnek az első győzelmet jelentette az alpesi kirándulás Zsófia főhercegnő felett, hiszen itt tudta rávenni a császárt, hogy forduljon szembe anyjával a gyermekek visszaszerzése érdekében.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók