Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi család képekben
 

Sisi

Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 

 
Könyvajánló
Könyvajánló : Gabriele Marie Cristen

Gabriele Marie Cristen

http://www.bookline.hu  2006.10.15. 15:42

 

Sisi - Álom a szerelemrőlGabriele Marie Cristen könyve az előző művektől eltérően elsősorban nem a külsőeseményekből kiindulva próbálja megfejteni Erzsébet királyné életének rejtett zugait, hanem belülről, beleilleszkedve a királyné gondolataiba, cselekedeteibe. Újszerű és érdekes ez a látásmód, amely közvetlenségével még közelebb hozza az olvasóhoz Sisit, házasságának hétköznapjait, válságait és ritka örömeit, furcsa szokásait, Ienyűgöző szépségének titkát. Nem mindennapi életét feldolgozták már sokféleképpen: regényesen, komoly történelmi-életrajzi monográfiaként, készült róla film, tévéjáték, sőt rajzfilm is. Mindegyik nagy sikert aratott, mert az, akiről szóltak, Sisi, Erzsébet császárné és királyné, I. Ferenc József imádott és boldogtalan felesége máig izgató, titokzatos személyisége a történelemnek és egy nem kevésbé izgalmas korszaknak, az Osztrák-Magyar Monarchia szépségekben és ellentmondásokban gazdag időszakának is. Életrajzírói és a róla szóló regények szerzői valóban mindent megírtak már Erzsébetről, ami fellelhető a dokumentumokban, hátrahagyott emlékekben, emlékezésekben, levelekben, saját verseiben. De ettől életének legfontosabb mozzanataira, gyakran megmagyarázhatatlan tetteinek indítékaira épp úgy nem derült fény, mint például szeretett fia, Rudolf halálának a körülményeire. Nem tudjuk, valójában miért hidegült el férjétől, Ferenc Józseftől, holott kezdetben igazi szerelmi házasság volt az övék, nem tudjuk, valóban csak plátói volt-e kapcsolata Andrássy Gyulával, Egyáltalán nem tudjuk, mi űzte, hajtotta kora legszebb és egyik legokosabb asszonyát keresztül-kasul az európai kontinensen és még azon túl.


 


A szerkesztő gondolatai:

 

Az Álom a szerelemről egy kedves, magával ragadó könyv, amit nehéz letenni. Érdekességét az adja, hogy Cristen egyesszám első személyben írta, így olyan hatása van, mintha Erzsébet legféltettebb gondolatait olvashatnánk és legintimebb pillanataiba nyerhetnénk betekintést. 

De vigyázzunk! Mindez csak fikció, hiszen hogyan is tudhatnánk, hogyan zajlott az ifjú Ferenc József és Sisi első közös éjszakája, vagy mi hangzott el a királyné és Andrássy gróf között, mikor rövid időre kettesben maradtak. Ha helyén kezeljük ezt a könyvet és nem tekintjük komoly életrajznak, akkor nagyon jól szórakozhatunk.
 

Ha valaki nem olvasott még Erzsébet királynéról könyvet és most keresgél, melyik legyen az első, azt javaslom, ne ezzel kezdje!
 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók