Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi család képekben
 

Sisi

Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 

 
Könyvajánló
Könyvajánló : Szabó Margit

Szabó Margit

- a szerk. -  2015.11.14. 18:50


Nemzetének Őrangyala volt
Ferenczy Ida emlékezete


Részlet a könyv bevezetőjéből:

„Idén emlékezünk Ferenczy Ida halálának 75. évfordulójára. Arra a magyar hölgyre, aki 25 évesen Kecskemétről, az ismeretlenségből került az Osztrák-Magyar Monarchia császárnéja, majd királynéja mellé, akiből kisnemesi származása miatt nem lehetett udvarhölgy, aki azonban ennél sokkal magasabb rangra, Erzsébet királyné leveleinek tanúsága szerint annak „barátnéjává” emelkedett.
Erzsébet császárné, aki hihetetlenül egyedül állt, a bécsi udvar életfelfogása és nézetei miatt, hűséges odaadó lélekre talált a csupán két évvel fiatalabb rokonszenves Idában. Az udvarnak az a próbálkozása, hogy Ida révén megtudjanak mindent a császárné szándékáról, mindvégig sikertelen maradt.
Ferenczy Idát intelligenciája megakadályozta abban, hogy megszédüljön a belevetett bizalomtól, soha semmi körülmények között nem lépte túl helyzetének korlátait. Pedig a felolvasónő – ez lett a hivatalos udvari rangja -, ott volt úrnője életének minden fontosabb állomásánál.
Erzsébet királyné Idára bízta féltett kincsét, hat példányban kinyomtatott verseskötetének egyikét, amit a híres „fekete táskába” helyezett. Az erre vonatkozó utasítást úrnője halála után Ida a legnagyobb pontossággal hajtotta végre.
Az 1908-ban, a budai várban megnyílt Erzsébet Királyné Emlékmúzeum létrejöttében Ferenczy Idának oroszlánrésze volt.
Ma Gödöllőn találkozhatunk szellemével. A kastélymúzeumban sok általa megőrzött tárgy hirdeti áldásos emlékét.

 


A szerkesztő gondolatai:

Ferenczy Ida méltán emelkedik ki azok közül a hölgyek közül, akik Erzsébet királyné szolgálatában álltak. Ahogy az ismertetőben is olvasható, a királyné "barátnéjának" tekintette és az is elég árulkodó, hogy ő volt az egyetlen az "udvarhölgyei" között, akit tegezett. Amellett, hogy Ida végtelenül imádta királynéját és minden titkát megőrizte, nagy szerepet játszott abban, hogy Erzsébet ennyire megszerette Magyarországot, megtanulta a magyar nyelvet és az ő segítségével levelezett Andrássy Gyula gróffal és Deák Ferenccel.
Mária Valéria mellett ő volt a másik olyan ember, aki igazán bepillantást nyerhetett Erzsébet lelkének mélyébe.
Ferenczy Ida nem is álmodott arról, milyen fontos szerep jut neki a királyné mellett és mekkora szolgálatot tehet hazájának. Mégis komoly kutatómunkát kell folytatnunk, ha többet szeretnénk tudni az életéről.
Ez a kis könyv sokmindenre választ ad és minden szempontból hiánypótló.

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók