Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi család képekben
 

Sisi

Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 

 
Kutatom - eltűnt faddi szobor
Kutatom - eltűnt faddi szobor : Erzsébet királyné bronz mellszobra Faddon

Erzsébet királyné bronz mellszobra Faddon

~ sisiweb ~  2021.02.27. 14:47

 

Bartal Béla 1899-ben, a faddi Erzsébet ligetben egy bronz mellszobrot állíttatott a királyné halálának emlékére.
A szobrot Bartal Aurél 1930-ban áthelyeztette a Bartal kúria parkjába, mely 1937-ben még bizosan ott állt.
Majd a szobor rejtélyes módon eltűnt...


 

"1837-ben új földesúr jelent meg Fadd történetében, nevezetesen Bartal György. Bartal György a faddi birtokot V. Ferdinánd adományaként kapta 1837. június 15-én, miután 1836. december 27-én gróf Reviczky Ádám kancellár felterjesztette a királynak a Tolna vármegyei Fadd és Hencse kincstári birtok megadományozására.

Az 1875-ben meghalt ifj. Bartal György faddi birtokának irányítását mintegy másfél évtizedig Bartal Mária végezte. Az 1890. október 24-én Pozsonyban elhunyt Bacsák Mihályné Bartal Mária 80.000 Ft-ot és a faddi birtokokat Bartal Bélára hagyta. A katonai pályán tevékenykedő, mint Ferencz Ferdinánd szárnysegédje Bartal Béla 1893. február 1-jén tartalékba helyeztette magát és ezután költözött Faddra, hogy átvegye a birtokainak ügyintézését.

Az 1898. szeptember 10-én a meggyilkolt Erzsébet királyné emlékének tiszteletéül Bartal Béla 1899-ben az Erzsébet ligetben a királynéról megmintázott bronz mellszobrot helyeztetett el.
A szobor talapzatán elhelyezett márvány táblára nyagybátyja Bartal György 1867. évi parlamenti beszédéből a következő sorokat vésette:

„A jövőnek titokfátyolát, vagy embertársaink veséit vizsgálni nem halandók feladata. Az egyet mégis mondhatom: hogy valamint keblem nem volna elég tág befogadni a hálának végtelenségét, mit éreznék, ha a legkisebb érdekem lehetne abban, hogy a méltányos kiegyezést még netán gátló akadályok mindkét részéről elháríttatván, a fejedelem szívéből fakadt és kit a szépségnek, a szellem és a kedély bájainak hármas diadém-je ékesít, hogy irántunki vonzalmával a multnak fájó emlékeit elhomályosítsa szeretett Nagyasszonyunk szívében oly bűvős visszhangra talált bizalomnak isteni igéje a megváltást áhító népek forró áldásai közt megtestesüljön. Ha képes leendettem odaműködni, hogy szülő földünk határa a közengeszteltség varázserejével ujra megnyíljék ama sokat szenvedett Hontalanok előtt, kik önérdeket nem, és szívüknek csupán egy cultusát: a hazáét ismerve övéik karjaiba vissza vágyódnak.”

Bartal Aurél 1930-ban az Erzsébet királyné bronz mellszobrát a Bartal kúria parkjában helyeztette el."

 

Bartal Aurél jóvoltából fennmaradt egy fotó 1937-ből a kúria parkjában elhelyzett szoborról, de ezután már semmilyen feljegyzést nem találunk róla. Nagy eséllyel a II. világháború alatt tűnt el.

Ha bárkinek van információja arról, hogy mi lett a szobor további sorsa, esetleg van fotója, régi képeslapja Erzsébet mellszobráról, pontos elhelyezkedéséről, kérem jelezze nekem a sisipossi@gmail.com e-mail címen.

 

           

    Erzsébet királyné bronz mellszobra az Erzsébet ligetben (1899), majd a Bartal kúria parkjában (1930-tól)

 

Régi képeslap Faddról

 

Bartal György és második felesége, Bacsák Vincentia

 

A Bartal kastély és parkja 1945 után kiadott hazai képeslapon

 

 

 


Részletek Samay László: Fejezetek az egykori mezőváros Fadd történetéből az őskortól napjainkig c. könyvből (187-188. old.)

Képcsarnok/Fadd - https://gallery.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJGYWRkIn0&page=2

Képek a szoborról és képeslap: https://erzsebetszobor.eoldal.hu/fenykepek/elpusztult-szobrok/fadd---magyarorszag

 

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók