Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi gyermekek élete
 

 
Magyarok a királyné szolgálatában
 

Életrajzi linkek
 

 
Fenséges ételek
Fenséges ételek : Koronázási menü

Koronázási menü

Szabó Margit:Gödöllői Királyi Szakácskönyv részlet  2009.10.24. 23:11

A koronázási menü


 

"Az 1867-es koronázás nagy esemény volt a honi szakácsok és cukrászok számára is. Marchal Józsefet, a Nemzeti Kaszinó közmegbecsülésnek örvendő konyhafőnökét érte a megtiszteltetés, hogy igazodva az ilyenkor szokásos előírásokhoz, összeállítsa a menüt, és a Bécsből érkezett császári és udvari kollégáit irányítsa.
Nevét napjainkban is megtalálhatjuk az étlapokon (máj Marchal módra). "


1867. június 8-án, a budai Várban

  • Sévigné Leves (szárnyasleves párolt salátával)
  • Szárnyaskocsonya majonézzel
  • Hirtelensült kis pástétomok
  • Tányérhús Bretagne módra (breton mártás: fehérboros-tejszínes mártás párolt póréhagymával, vöröshagymával,, zellerrel és asztali gombákkal)
  • Jeges narancspuncs
  • Libamájszeletek Clermont módra (tésztatortácskák fehér hagymapüré, kemény tojássárgája és gesztenyepüré keverékével töltve, sült hagymakarikákkal borítva)
  • Párolt vegyes főzelék töltött articsókával körítve
  • Vegyes saláta
  • Gyümölcsös sütemény követasszony módra
  • Pezsgőkocsonya
  • Vegyes kompót
  • Chester sajt
  • Spanyolmeggy- és őszibarackfagylalt
  • Gyümölcs
  • Sütemények
  • Desszert
  • Kávé

1867. június 9-én, a pesti Vigadóban

  • Erőleves pulykagombóccal
  • Szárnyas aszpikban orosz salátával (burgonyából, ecetes uborkából, céklából, zöldbabból, articsókából, zellerből, összevágott tyúkhúsból és sült húsból mustáros majonézzel, szarvasgombaszeletekkel, kemény tojással és salátaszívvel körítve)
  • Kis pástétomok Palesztina módra (párolt hal padlizsánnal)
  • Tányérhús császár módra
  • Jeges ananászpuncs
  • Hirtelen kisütött őzfilé vadász módra készült pürével (mártás vajjal, paradicsompürével, asztali gombával, tárkonnyal és turbolyával)
  • Zöldbab borjúvelővel Villeroy módra (pirított velő szarvasgombamártással)
  • Nyárson sült fiatal jérce
  • Vegyes saláta
  • Plumpuding franciásan
  • Vegyes kompót bordeaux-i szilvával
  • Liptói túró
  • Eper- és narancsfagylalt
  • Gyümölcs
  • Desszert
  • Kávé

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók