Koronázási menü
Szabó Margit:Gödöllői Királyi Szakácskönyv részlet 2009.10.24. 23:11
A koronázási menü
"Az 1867-es koronázás nagy esemény volt a honi szakácsok és cukrászok számára is. Marchal Józsefet, a Nemzeti Kaszinó közmegbecsülésnek örvendő konyhafőnökét érte a megtiszteltetés, hogy igazodva az ilyenkor szokásos előírásokhoz, összeállítsa a menüt, és a Bécsből érkezett császári és udvari kollégáit irányítsa.
Nevét napjainkban is megtalálhatjuk az étlapokon (máj Marchal módra). "
1867. június 8-án, a budai Várban
- Sévigné Leves (szárnyasleves párolt salátával)
- Szárnyaskocsonya majonézzel
- Hirtelensült kis pástétomok
- Tányérhús Bretagne módra (breton mártás: fehérboros-tejszínes mártás párolt póréhagymával, vöröshagymával,, zellerrel és asztali gombákkal)
- Jeges narancspuncs
- Libamájszeletek Clermont módra (tésztatortácskák fehér hagymapüré, kemény tojássárgája és gesztenyepüré keverékével töltve, sült hagymakarikákkal borítva)
- Párolt vegyes főzelék töltött articsókával körítve
- Vegyes saláta
- Gyümölcsös sütemény követasszony módra
- Pezsgőkocsonya
- Vegyes kompót
- Chester sajt
- Spanyolmeggy- és őszibarackfagylalt
- Gyümölcs
- Sütemények
- Desszert
- Kávé
1867. június 9-én, a pesti Vigadóban
- Erőleves pulykagombóccal
- Szárnyas aszpikban orosz salátával (burgonyából, ecetes uborkából, céklából, zöldbabból, articsókából, zellerből, összevágott tyúkhúsból és sült húsból mustáros majonézzel, szarvasgombaszeletekkel, kemény tojással és salátaszívvel körítve)
- Kis pástétomok Palesztina módra (párolt hal padlizsánnal)
- Tányérhús császár módra
- Jeges ananászpuncs
- Hirtelen kisütött őzfilé vadász módra készült pürével (mártás vajjal, paradicsompürével, asztali gombával, tárkonnyal és turbolyával)
- Zöldbab borjúvelővel Villeroy módra (pirított velő szarvasgombamártással)
- Nyárson sült fiatal jérce
- Vegyes saláta
- Plumpuding franciásan
- Vegyes kompót bordeaux-i szilvával
- Liptói túró
- Eper- és narancsfagylalt
- Gyümölcs
- Desszert
- Kávé
|