Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi gyermekek élete
 

 
Magyarok a királyné szolgálatában
 

Életrajzi linkek
 

 
→ KEZDŐLAP ←

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Festetics Mária grófnő naplója - válogatott naplórészletek - Helikon Kiadó

~ sisiweb ~  2021.05.24. 19:00

 

Mari grófnő - ahogy mindenki szólította – 1871 márciusában ismerkedett meg Erzsébet királynéval, akinek azonnal megtetszett az éles eszű grófnő, és meghívta, hogy álljon szolgálatába. Mária vonakodott elfogadni az ajánlatot, de Deák Ferenc és Andrássy Gyula is úgy vélték, tartozik hazájának ezzel az áldozattal. Édesapja szintén erre ösztönözte, aki az uralkodóházhoz való hűséget mindennél fontosabbnak tartotta. A grófnő végül engedett a nyomásnak, és még ebben az évben Erzsébet udvarhölgye lett. A királyné azonnal elbűvölte, és miután megismerte, teljesen a hatása alá került.
Röviddel azután, hogy munkába állt, az alábbit jegyezte le naplójába:
„Most már tudom, miért vagyok a világon! Szolgálni Őt testestül-lelkestül az utolsó leheletemig hűségben, szeretetben és aláza- tosságban.” 1

 

Sisi című prózai előadás a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházában

~ sisiweb ~  2020.02.16. 17:34


Egyfelvonásos prózai színmű 

Sisi - Gubás Gabi
Lucheni - Dózsa Zoltán
Írta és rendezte: B. Török Fruzsina


Miért látogatja meg Erzsébet az éj leple alatt Luchenit?
Vajon miről beszélgethet a királyné és gyilkosa?

Lehet-e még újat mondani a témában?

 

 

A "Sisi csillagok" valójában gyémánt havasi gyopárok Erzsébet hajában

~ sisiweb ~  2019.09.15. 18:00

Erzsébet fehér, tüll báli ruhájához gyönyörű hajzuhatagába gyémánt hajdíszeket készíttetett, méghozzá egyik kedvenc virága alapján havasi gyopárokat. (Németül Edelweiß az osztrák Alpok egyik emblematikus virága.)  Egészen pontosan 27 havasi gyopár díszítette Sisi hajkoronáját.
A nemes feladat a Köchert ékszerészcsaládnak jutott (ma már dinasztiáról beszélhetünk), akik Ferenc József személyi ékeszerészei lettek, és ők "tartották karban" a Habsburg család női tagjainak ékszereit is.
A mai napig ez a leghíresebb Sisi ékszer, amit népszerűségének köszönhetően 2007-ben a Köchert család újra elkezdett gyártani műhelyében, de mivel igazi gyémántokat tartalmaz, az ára rendkívül magas.
Természetesen sok helyen találkozhatunk kevésbé drága utánzatokkal is. Aki beleszeret ebbe a kis virágba, egész szett tulajdonasa lehet, hiszen fülbevaló, medál, bross, hajtű is megtalálható havasi gyopár mintával.

A festményt Franz Xaver Winterhalter készítette 1865-ben.

 

Gizella, a királyné elfeledett gyermeke

~ sisiweb ~  2019.07.27. 20:00


Erzsébet királyné első lányáról, Zsófia főhercegnőről gyakran megemlékeznek korai és váratlan halála kapcsán, és nekünk, magyaroknak, különösen fájdalmas, hogy Budán történt a tragédia. 
Rudolf trónörökös élete és főleg halálának tisztázatlan körülményei máig foglalkoztatják az embereket.
Mária Valéria, a "magyar királylány", Erzsébet kedvenc gyermeke, aki a kiegyezés után született, szintén sokszor került már az érdeklődés középpontjába.
Gizelláról, a császári pár második lányáról viszont alig tudunk valamit. A kedves, szófogadó gyermeket nagyon fiatalon, 16 évesen adták férjhez, amibe ő kötelességtudóan beletörődött. Odaadó feleségként és szerető anyaként élte mindennapjait, életét nem árnyékolták be személyes tragédiák és botrányok. Így a történészek megfeledkeztek róla.

 

Derby és Divat fesztivál a Kincsem Parkban

~ sisiweb ~  2019.07.05. 13:30


A Kincsem Park legnagyobb rendezvénye minden évben a Derby és Divat fesztivál, ami nagyon sok látogatót vonz. A lóversenyek mellett több kategóriában divatmustrát is hirdetnek, ahol a kalap elengedhetetlen kellék. A nagy sátorban árusok sora kínálja szebbnél szebb egyedi portékáját, a kicsik jókedvéről pedig pónilovaglás, "békebeli" körhinta, arcfestés és kézműves sarok gondoskodik. 

Idén a nagyszínpadon Erzsébet királynéról is hallhattunk előadást. Káli-Rozmis Barbara - Erzsébet királyné kutatója - Sisi lovaglószenvedélyéről beszélt, Czédly Mónika divattervező pedig Erzsébet ruháit, kiemelten a lovaglóruháit mutatta be.
Az előadások alatt Erzsébetet Ördöghné Vilman Melinda (ld. fotó) testesítette meg, a királyné egyik ruhájának hiteles reprodukcióját viselve.

 

 

Universum History: Elisabeth - Kaiserin auf der Flucht

~ sisiweb ~  2019.04.27. 16:24


Új, osztrák dokumentum és riportfilm a nyughatatlan, folyamatosan úton lévő Erzsébetről.

Erzsébet császárné/királyné szerepében: Sunnyi Melles 

180 éve született Ferenczy Ida, Erzsébet királyné magyar felolvasóhölgye és legbizalmasabb barátnője

~ sisiweb ~  2019.04.15. 19:44

 

"Ferenczy Ida élete pályája bizonysága egy kecskeméti birtokos nemesi család fejlett kultúrájának a múlt század derekán. Ebből a környezetből került 1864-ben a királyné mellé, mint magyar felolvasónő. Az alföldi város csendjéből egyszerre a legfényesebb és legmozgalmasabb környezetbe jutott. A fény, pompa, a sok udvari cselszövés közepette is csodálatos egyéni tulajdonságai képessé tették arra, hogy a kitüntető bizalomnak teljes mértékben megfeleljen. Csiszolt műveltsége, okossága, megnyerő külseje mindenkit le tudott bilincselni, s hűséges szeretete pedig megnyerte számára a királyné bizalmát.”1

 

 

Képek, történetek Ferenczy Ida életéből

~ sisiweb ~  2019.03.11. 07:00

 

"Mily áldásos volt e nő működése hazánkra nézve, azt talán csak egy későbbi kor fogja felderíteni és talán az is csak kis részben, mert a főszereplőnek szerénysége már előre is oly módon tömte be a forrásokat, hogy azokból még egy jövendőbeli történetíró sem fog meríthetni."*

/Falk Miksa/

~  ~  ~

"Erzsébet királyné és Ferenczy Ida neve, személye a magyarság számára örökre elválaszthatalan. Nem sok példa van a magyar történelemben arra, hogy egy nemes, de nem főrangú lány olyan előkelő helyet töltsön be a királyi udvarban, mint a kecskeméti születésű Ferenczy Ida. Arra pedig még keveseb példa van, hogy ezen a poszton - úrnője teljes szolgálata mellett - az illető hazája javára fordítsa minden befolyását és ismertsége, összeköttetése révén szülővárosa haladását is előmozdítsa."1 - kezdi a könyv bevezetőjében Péterné Fehér Mária.

 

 

Gabriele, a "sárga dominó"

~ sisiweb ~  2019.03.05. 00:00

 

"Tolong a maszkák tarka népe:
Zeng, zümmög, zúdul, árad a 
Bolondító valcer-zenére,
Mint szúnyogok rajzó hada."

/Erzsébet: Novemberi fantázia - részlet/
 

Erzsébet királyné sok férfiszívet meghódított, de mindvégig elérhetetlen, jéghideg szépség maradt.
Kiválasztottnak érezte magát, ugyanakkor hajtotta a kíváncsiság, milyen lehet az élet a protokollon túl, hogyan érintkeznek egymással a hétköznapi emberek. Legnagyobb kalandja egy húshagyókeddi maszkabálhoz köthető. Őfelsége álarcot húzva, sárga brokát ruhában, inkognitóban vett részt a bálon, amelyről csak Ferenczy Ida, Fanny - a fodrásznője és Schmidlné, az egyik komornája tudott.

 

130 éve, hogy Mayerlingben életét vesztette Rudolf, Erzsébet királyné egyetlen fia

~ sisiweb ~  2019.01.30. 06:00

 

„Azok az emberek, akik az első perctől kezdve oly sok rosszat összehordtak a származásomról, most megnyugodhatnak, mert úgy múlok ki, hogy nem hagyok hátra semmiféle nyomot Ausztriában.”1 - Mondta Erzsébet királyné Mária Valériának egy héttel a mayerlingi tragédia után.

Rudolf trónörökös rendkívüli intelligenciájú férfi volt, aki ha Ferenc József után trónra kerül, valószínűleg másképp alakult volna a történelem…

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók