Ferenc József kedvence
Szabó Margit:Gödöllői Királyi Szakácskönyv részlet 2009.10.24. 23:12
Tányérhús (Tafelspitz)
Hozzávalók:
- 1 kg marhafartő
- velős csont
- vegyes leveszöldség
- 1 vöröshagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 2 paradicsom
- 2 gerezd szétnyomott fokhagyma
- só
- babérlevél
- szemes bors
- tetszés szerint 4-5 velős csont és 4-5 szelet pirított kenyér
- összevágott metélőhagyma
"A marhahúst és a csontot langyos vízben megmossuk. Elegendő mennyiségű vizet felforralunk, a marhahúst a csonttal együtt a lobogó vízbe helyezzük és megfőzzük. A leveszöldséget megtisztítjuk, a vöröshgymát félbevágjuk, és serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül gyorsan, meglehetősen sötétre pirítjuk. Kb. 30-50 perc múlva a pirított hagymát, a leveszöldséget, a paradicsomot és a fűszert hozzáadjuk, majd nem túl magas hőfokon egy-másfél órát tovább főzzük, míg a hús megpuhul. A kész húst a fazékból kivesszük, a rostokra merőlegesen felszeleteljük, és melegen tartjuk. Kívánság szerint a hasábokra vágott zöldséget és a levest a hússal együtt tálaljuk. Ebben az esetben a levest ismét ízesítjük, végül konyharuhán leszűrjük. Régi bécsi hagyomány szerint a tányérhúst szívesen körítik velővel: a velős csontot a levesből kivéve, a velőt kiütve pirított kenyéren kínáljuk. Bárhogyan tálaljuk is a tányérhúst, kínálás előtt megszórjuk firissen vágott metélőhagymával és durvára őrölt borssal.
Köretjavaslat: pirított burgonya, kapros zöldbabfőzelék, parajkrém és meleg metélőhagymás szósz vagy zsemle és reszelt torma."
Ferenc József további kedvenc ételeiről a Gödöllői Királyi Szakácskönyvben olvashatunk...
|