Erzsébet királyné kedvence
Szabó Margit:Gödöllői Királyi Szakácskönyv részlet 2009.10.24. 23:13
Erzsébet királyné kedvenc levese
A híres ibolyafagylalt
Erzsébet királyné kedvenc levese
Hozzávalók:
- 1 egész tyúk
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 vöröshagyma
- 1/2 karalábé
- 1/2 zellergumó
- 100 g zöldborsó
- 150 g spárga
- só, szemes bors, levestészta
"A konyhakész tyúkból kiszedjük a májat, a zúzát, a szívet (ajánlatos még külön is venni belsőséget), és hideg vízben feltesszük főni.
Csak sóval ízesítjük.
Amikor felforrt, leszűrjük a habját, hozzáadjuk a belsőségeket, a megtisztított zöldségeket és a szemes borsot, majd lassú tűzön főzzük tovább.
Amikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük a zöldborsót és megtisztított spárgát, és főzzük tovább, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, leülepedni (1dl jéghideg vízzel gyorsíthatjuk a leves tisztulását), majd leszűrjük. A belsőséget és a feldarabolt leveszöldségeket porcelántálba tesszük, a külön vízben megfőzött tésztát is hozzáadjuk, s rámerjük a leszűrt levest."
A híres ibolyafagylalt
Ahogy J. Cachcˇe lejegyezte
"Egy maréknyi ibolyavirágot mozsárban szétnyomunk, majd hozzáadunk kevés langyos vizet és 125 g cukrot. Egy óra alatt megköt a massza, ekkor jégre tesszük.
(Az osztrák cukrászdákban napjainkban is gyakran kínálnak ibolyafagylaltot, -parfét vagy -sörbetet. Természetesen már nem vízzel, hanem tejszínnel készítve és néhány csepp pezsgővel ízesítve.)"
Hozzávalók:
- 1 marék ibolyavirág
- 125 g cukor
- kevés langyos víz
Erzsébet királyné további kedvenc ételeiről a Gödöllői Királyi Szakácskönyvben olvashatunk...
|