Erzsébet királyné - Sisi
Erzsébet királyné/Sisi
 
Sisiweb logókép

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Koronázási ruhában
 
A királyi család képekben
 
Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 
 
Erzsébet - Titánia versei
Erzsébet - Titánia versei : Titánia versei

Titánia versei

Részletek B. Hamann Erzsébet királyné c. könyvéből  2015.11.13. 21:23

 

 

"Járja a földet életem magánya,
Melyhez rég elvesztettem kedvemet;
Lelkem mélyének nem volt soha társa,
Ki megértsen, oly hívem sose lett.

(...)

Ti drága lelkek a messzi időkön,
Kikhez ma lelekem így, bízón beszél,
Titeket kísérlek majd így örökkön,
Rég tűnt szívem így, e versekkel él!”

 

/Titánia - A jövő lelkeihez/


 

"Erzsébet nem is remélte, hogy kortársainál megértésre talál. Többet beszélgetett a holtak szellemeivel, mint valaha, és már csak a „jövő lelkeiben” reménykedett, akikhez költeményeit írta. A nyolcvanas években keletkezett verseit közlésre szánta, nem úgy, mint fiatalkori műveit. 1950-től engedélyezte, hogy megjelenjenek, akkortól tehát, amikor már egyetlen kortársa sem lehetett az élők sorában. Erzsébet legalább az utókortól szerette volna megkapni azt, amit a kortársai megtagadtak tőle: igazolást, megértést és hírnevet.
Nagyon körültekintőn gondoskodott költeményeinek utóéletéről. 1886 és 1887 telén lemásoltatta a verseket – mégpedig a legszigorúbb titoktartást követelve két rokonától, Marie Larischtól és annak polgári származású unokafivérétől, Henny Pecztől, akik egyenesen ezért utaztak hozzá Bajorországból.
Erzsébet mind az eredeti, mind a kinyomtatott példányokat 1890-ben, egy lepecsételt kazettában helyezte el a Hofburgban, azzal az utasítással, hogy a kazettát halála után testvérének, Károly Tivadar hercegnek adják át. Őt pedig arra kérte, hogy őrizze meg a kazettát, és majd csak hatvan év múlva adják át a svájci szövetségi elnöknek. Ez meg is történt 1951-ben. Ugyanezzel az utasítással adta át a költemények egy-egy nyomtatott példányát még néhány bizalmasának, így Liechtenstein Rudolfnak, a „szép hercegnek”. A fent említett kötetekből tehát, Liechtenstein herceg brünni hagyatékából, illetve a bécsi Osztrák Tudományos Akadémia révén került még egy-egy példány Svájcba.

Erzsébet saját kezűleg írt levelet mellékelt ahhoz a kazettához, amelyet öccsének, Károly Tivadarnak adott. A címzett az a személy volt, aki egyszer majd kiadja ezeket a költeményeket:

„Kedves lélek a jövőből!
Vedd ezeket az írásokat. A mester diktálta őket nekem, és ő is mondta meg, mi célból: az 1890-es esztendőtől számított 60-dik esztendőben jelenjenek meg, a politikai foglyok és segítségre szoruló hozzátartozóik javára. Mert 60 esztendő múlva ugyanúgy nem lesz boldogság és béke a földön, mint most, vagyis éppúgy nem fog honolni szabadság a mi kis csillagunkon. Talán egy másik bolygón? Ma ezt nem tudom neked megmondani, talán majd ha e sorokat olvasod.
- Szívélyes üdvözlettel, mert tudom, hogy szeretsz

Titánia
Íratott 1890 nyár derekán, mégpedig egy robogó különvonatban.”

 

Ezek a bonyolult rendelkezések mutatják, hogy Erzsébet milyen fontosnak tartotta költeményeit, és milyen reményeket fűzött kiadásukhoz: az utókor megértését, és azt, hogy a történelem majd megváltoztatja a róla alkotott képet. Rendelkezései azt is mutatják azonban, hogy üldözöttnek érezte magát, és nem bízott az osztrák hatóságokban meg a Habsburg rokonaiban, akikről nem tételezett fel annyi lojalitást, hogy hűségesen megőrzik ezeket a költeményeket. A titokzatos intézkedésekből arra következtethetünk, hogy még Ferenc József sem tudott feleségének ezekről a titkos utasításairól „a jövő lelkeinek”.

 

Erzsébet királyné verseit Mészöly Dezső gyűjtötte össze a Sirály a Burgban című verseskötetben.

Erzsébet királyné "Titánia" aláírása és levelének részlete saját kézírással
Forrás: Mészöly Dezső: Sirály a Burgban

 

 

 

 

 

 
Így él emlékezetünkben
 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Facebook oldalunk

Erzsébet Királyné Fórum

 
Fotók
 
Szabó Dóra Facebook oldala

Szabó Dóra a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese

 
...
 
Kapcsolódó linkek
 
Madame Rénarde

Madame Rénarde ruhaszalonja

 
Kapcsolódó videók