Erzsébet királyné - Sisi
Erzsébet királyné/Sisi
 
Sisiweb logókép

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Koronázási ruhában
 
A királyi család képekben
 
Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 
 
Könyvajánló
Könyvajánló : Brigitte Hamann

Brigitte Hamann

www.europakiado.hu  2015.11.14. 14:36

 

Erzsébet királyné


"A császárné a legszebb asszony a világon" - írja gyámfia lelkes szavai alapján Széchenyi a naplójába, egy másik helyen pedig asszonyi angyalnak nevezi, aki a magyarság érdekeiért még felséges férjével is hajlandó szembeszállni. Ez a két dolog, a csodálatos szépség és az őszinte magyarbarátság magyarázza, miért volt I. Ferenc József szomorú sorsú feleségének mindig is kultusza Magyarországon. Brigitte Hamann, a jeles osztrák történész nem mindennapi feladatra vállalkozott, amikor e legendák övezte királyné életsorsának hiteles bemutatását tűzte ki céljául.

Hamann nem idealizálja hősnőjét, nem csak az elragadtatás szavait ismeri, nem próbálja meg leplezni Erzsébet nehezen kezelhető tulajdonságait sem.

Könyvéből megismerhetjük ezt az egész életében szabadságvágytól fűtött, az udvari etikett börtönében inkább csak vergődő asszonyt, hatalmas képzeletvilágáról árulkodó költészetét, tudásszomját, s egyszersmind képet kapunk a XIX. század második felének társasági (és társadalmi) életéről, szépségápolási és gyermeknevelési praktikáiról, politikai mozgalmairól, a Monarchia boldog békeéveiről, valamint Erzsébetnek a magyar kiegyezésben játszott valóban jelentős szerepéről.

A kötet érdekes portrét rajzol egy nem mindennapi egyéniségről a gondtalan bajorországi gyermekkortól a fényes bécsi napokon, a budai koronázás pompáján és a királyné nyugtalan világkóborlásain át egészen meggyilkolásáig."

 


A szerkesztő gondolatai:

Sokak által a leghitelesebbnek tartott életrajzi könyv Erzsébet királynéról.

 

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2015.11.15. 16:54
Andi

Nekem nagy kedvencem ez a könyv. Talán mert ezt olvastam először Erzsébetről. 1990/91 körül láttam a Sissi sorozatot a tv-ben Romy Schneiderrel, és kedvet kaptam többet megtudni a személyéről. A téli szünetet kihasználva rohantam a könyvtárba, és ez a mű került a kezembe. Mit mondjak, elég nagy kontraszt volt a fillben ábrázolt Sisi és a könyvből megismert asszony között...
És mégis elsőre megfogott! Tetszett az a tömjénezés nélküli leírás, ami a ránk maradt hagyatékok feldolgozása alapján, a valódi Erzsébetet mutatta be. Pedig (mint később megtudtam) Hamannak nem volt igazán kedvence Sisi, és csak Rudolffal kapcsolatos kutatásai révén került a közelébe. Nekem nem tünt fel a negatív felhang, azóta sem. Faltam minden sorát, és örök kedvencemmé emelte a Királynét.
Ha valaki most találkozik először a témával, és a valóságban szeretne elmélyedni, jó szívvel ajánlom ezt az érdekes, alapos, és mégis olvasmányos művet!

 
Így él emlékezetünkben
 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Facebook oldalunk

Erzsébet Királyné Fórum

 
Fotók
 
Szabó Dóra Facebook oldala

Szabó Dóra a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese

 
...
 
Kapcsolódó linkek
 
Madame Rénarde

Madame Rénarde ruhaszalonja

 
Kapcsolódó videók