Erzsébet királyné - Sisi
Erzsébet királyné/Sisi
 
Sisiweb logókép

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Koronázási ruhában
 
A királyi család képekben
 
Biográfiák
 
Magyarok a királyné szolgálatában
 
Életrajzi linkek
 
 
→ KEZDŐLAP ←
→ KEZDŐLAP ← : Ferenczy Idára emlékezünk

Ferenczy Idára emlékezünk

- a szerk. -  2016.04.12. 22:29

„Erzsébet császárné már tudott valamelyest magyarul, amikor Ferenczy Ida az udvarhoz került. Miután Idát úgyszólván azonnal megszerette, ebben az időben a nap nagy részét vele töltötte, és így természetes, hogy magyar nyelvtudása oly mértékben haladt előre, hogy ez a nyelv valóságos „titkos nyelvvé” vált közöttük. Ferenczy Ida által ismerte meg a császárné közelebbről a magyarokat – akikkel már korábban is rokonszenvezett.”

/Tolnayné Kiss Mária – Kedves Idám! leveleskönyv – részlet/

 

(A kép saját montázs. Nincs tudomásunk róla, hogy Erzsébetről és Idáról készült volna közös fotó. – a szerk.)


 

Részletek Szabó Margit: Nemzetének őrangyala volt - Ferenczy Ida emlékezete című könyvéből

 

„Mi lehetett Erzsébet és Ferenczy Ida mély és őszinte barátságának a titka?

Először:  korban nagyon közel álltak egymáshoz, Erzsébet csak két évvel volt idősebb Idánál, és ez „felüdülést” jelenhetett számára, hiszen addig leginkább nálánál jóval idősebb hölgyekkel volt körülvéve, akik legtöbbször Zsófia főhercegnő besúgóiként is működtek, mint például Esterházy Lichtenstein grófnő vagy az őt követő Königsegg grófnő, akik a főudvarmesternői posztot látták el Erzsébet császárné udvartartásában.
Másodszor: Ferenczy Ida magyar volt. Erzsébet látatlanban is kedvelt minden magyart, talán azért is, mert anyósa lenézte és megvetette ezt a „rebellis népséget”.
Végül, de nem utolsósorban: amikor Erzsébet közelebbről megismerte felolvasónőjét, rájött, benne teljesen megbízhat, a magyar hölgy mellette áll mindenben, nem kritizálja, nem azt lesi, mikor hibázik, mint Zsófia főhercegnő udvarhölgyei. Tulajdonképpen Ferenczy Ida pótolta Erzsébet számára a testvéreit, akikkel nagyon jó viszonyban volt, ám férjhezmenetele után az igen nagy földrajzi távolság elválasztotta őket.

Ida 1864 novemberében érkezett meg Bécsbe, három hónapos próbaidőre. Nem volt könnyű dolga az intrikákkal teli bécsi udvarban. Az udvarhölgyek lenézték egyszerűbb származása miatt. Ez azt is megnehezítette, hogy besorolják a szigorú szabályok szerint felépülő bécsi hierarchiába. Udvarhölggyé nem lehetett azonnal kinevezni, mert ezzel megsértettek volna olyan hölgyeket, akik rangban Ferenczy Ida fölött álltak, de még nem nevezték ki őket a császárné udvarhölgyévé.
Erzsébet megtalálta a megoldást: kinevezte brünni alapítványi hölggyé, mely címmel a frau megszólítás járt. Az udvari hierarchia tekintetében pedig Ferenczy Ida megkapta az „Őfelsége felolvasónője” titulust, mellyel az udvar rendes tagjává vált.

Levelek, levélrészletek illusztrálják a két hölgy nem mindennapi kapcsolatát. Ezekből kiviláglik: Erzsébet rendhagyóan, egyenrangú partnerként kezelte felolvasónőjét. Tegezte őt, pedig családtagjain kívül mindenkivel magázódott.

Az úrnőjével együtt töltött órákat többek között arra is felhasználta, hogy a magyar történelem részleteivel és az éppen aktuális politikai élettel megismertesse őt. Igazi honleány volt, és mindent megtett, hogy a császár feleségét megnyerje a magyar ügynek. Nem volt nehéz dolga.  Erzsébet Ferenczy Ida révén került kapcsolatba Deák Ferenccel, Andrássy Gyulával. Andrássy felismerte, hogy ez a világszép asszony, kinek Magyarország és népe olyan rokonszenves, s akibe férje 11 évi házasság után is ugyanolyan szerelmes, mint vőlegény korában, óriási eszköz lehet arra, hogy a még ingadozó uralkodót Deák s a maga terveinek megnyerje. Ezen tervének megvalósításában jelentős szerepet kapott Ferenczy Ida, aki a közvetítői feladatokat vállalta fel.

Ida egész életét Erzsébetnek szentelte. A királyné is megkülönböztetett szeretettel viseltetett barátnője iránt. Az évek során olyan – az alá és fölérendeltségi viszonyokat tekintve szokatlan – bensőséges kapcsolat alakult ki közöttük, hogy vele minden örömét, bánatát, lelki problémáját megoszthatta.
Lakrésze a Burgban, Schönbrunnban és Gödöllőn is a királyné lakosztályához csatlakozott, vagy annak közelében volt. Ezzel ellentétben az udvarhölgyek, akiknek szobái egy mellékszárny harmadik vagy negyedik emeletén kaptak helyet, gyakorta sóhajtoztak, panaszkodtak a napi többszöri lépcsőjárás miatt.
Ida nélkülözhetetlen volt Erzsébet sokféle kívánságának teljesítésében.

Sajátos feladatnak számított Erzsébet mellett a „gazdasszonyi” szerepkör is. Erzsébet legendásan szép asszony volt, és nagyon ügyelt arra, hogy szépsége és karcsúsága hosszú ideig megmaradjon. Sokszor önsanyargató és veszélyes fogyókúrának vette alá magát, pedig egyáltalán nem volt hízásra hajlamos. Ezen fogyókúrák ideje alatt legtöbbször csak tejet ivott, de nem mindig volt megelégedve a tej minőségével. Ferenczy Ida javaslatára kis tejgazdaságot hoztak létre a schönbrunni vadaskertben, ahonnan mindig került friss tej Erzsébet asztalára.

Ida intézte Erzsébet pénzügyeit is. Az ő tanácsára férjétől, az ünnepek alkalmával ékszerek helyett, az ajándékra szánt pénzt kérte, és ezt a felolvasónő gondjaira bízta, aki a különböző összegeket a Rotschild bankban helyezte el.

Erzsébet gyakran szenvedett álmatlanságban. Nyugtalan lelke nem hagyta elaludni. Ilyenkor Idának a királyné ágya szélén kellett ülnie, és szóval tartani úrnőjét. Kellemes, lágy hangján a lelke mélyéből merített gondolatokat, érzelmeket, ifjúkori emlékeket, tréfás történeteket mondott el. Addig maradt úrnője ágyánál, amíg az el nem aludt. Erzsébet a következőket írta Idának 1869 júliusában, Garatshausenből:
„Kedves Idám! ... Igen nélkülözöm a mi kedves hosszú beszélgetésünket a lila szobákban; de jó mulattunk, most más időket élünk! Te csodálkoznál! De hisz, te legjobban tudod, hogy nem vagy itt. Most már senki a ki engem elaltatna, s valóban nehezen is birok este elaludni.”

Az udvarnak az a próbálkozása, hogy Ida révén megtudjanak mindent a császárné szándékáról, mindvégig sikertelen maradt. Ferenczy Idát intelligenciája megakadályozta abban, hogy megszédüljön a belevetett bizalomtól, soha semmi körülmények között nem lépte túl helyzetének korlátait. Pedig a felolvasónő ott volt úrnője életének minden fontosabb állomásánál.

Ma Gödöllőn találkozhatunk szellemével. A kastélymúzeumban sok általa megőrzött tárgy hirdeti áldásos emlékét.”

 

 

Lila szalon Gödöllőn

Erzsébet lila szalonja a Gödöllői Királyi Kastélyban

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Így él emlékezetünkben
 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Facebook oldalunk

Erzsébet Királyné Fórum

 
Fotók
 
Szabó Dóra Facebook oldala

Szabó Dóra a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese

 
...
 
Kapcsolódó linkek
 
Madame Rénarde

Madame Rénarde ruhaszalonja

 
Kapcsolódó videók