Erzsébet királyné/Sisi
 

A királyné

 
A királyi gyermekek élete
 

 
Magyarok a királyné szolgálatában
 

Életrajzi linkek
 

 
Szabó Dóra - a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese
Szabó Dóra - a 2007-es Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese : Szabó Dóra

Szabó Dóra

~ sisiweb ~  2017.07.24. 17:16Szabó Dóra
a 2007-ben megrendezett
Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese

 


 

A Gödöllői Királyi Kastély 2007-ben Erzsébet királyné hasonmásversenyt rendezett, melyre rengeteg fiatal lány jelentkezett. A verseny három fordulóból állt, és címével ellentétben, nem a külső hasonlóság volt az elsődleges szempont. Csupán annyi volt a kritérium, hogy a pályázónak hosszú, barna haja legyen, és magas, karcsú alakja. Fontos, hogy a leendő győztes ismerje a XIX. század történelmét, a királyi család életét, jó kommunikációs készségekkel rendelkezzen, és beszéljen egy vagy két idegen nyelvet. A verseny során a résztvevőknek különböző szituációkban kellett megmérettetniük magukat. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívást, a Zsófia főhercegnével való rögtönzött párbeszéd jelentette, akit Pécsi Ildikó alakított.
A verseny győztese Szabó Dóra lett, akit édesanyja nevezett be kolléganői biztatására.
Dóra kislány kora óta rajong Erzsébetért, ahogy sok más Sisi iránt érdeklődő ember, ő is a Romy Schneider filmek hatására kezdett el foglalkozni Erzsébettel. Az évek során több könyvet is elolvasott a királyné életéről, és gyűjti a Sisi relikviákat.
Jómagam 2009 óta járok rendszeresen a kastély rendezvényeire, így sokszor volt már alkalmam látni őt, amint Erzsébet királyné „bőrébe bújik”. Évente három olyan eseményre kerül sor, amikor személyesen is találkozhatunk a királynéval. Húsvétkor, Ibolya napon Őfelsége cercle-t tart a díszteremben. Ilyenkor egy udvarhölgy kíséretében bárki a királyné elé járulhat, pukedlizhet és válthat néhány szót „Sisivel”. Ráadásként közös fotóra is lehetőség nyílik.
Júniusban tartják a Koronázási hétvégét, melyen megelevenedik az udvar. Életképeket láthatunk a kastély termeiben: pl. Erzsébet udvarhölgyével, Festetics Máriával beszélget, Valéria hercegnő táncórát vesz, Ferenc József fogadja Andrássy Gyula grófot, Rudolf koronaherceg nevelőjével, Latour gróffal mélyed el az ornitológiában.
December végén, Erzsébet királyné karácsonyán, még egyszer láthatjuk "Sisit" a kastélyban.
Szabó Dóra az elmúlt tíz évben kiválóan formálta meg királynénkat, lelkesedése az évek során semmit nem változott. Gyerekek, felnőttek egyaránt várják, hogy újra és újra találkozhassanak vele.

Dóra hivatását tekintve a Budapesti Operettszínház művésze. 2005 óta a Musical Együttes tagja és kisszólistája, több mint 2500 előadásban vett részt. 2015-ben elnyerte a Csillag díjat Az évad színpadi művésze kategóriában.
Az együttes 2010 óta folyamatosan Németországban turnézik a Szépség és a Szörnyeteg című darabbal, melyben megkapta Babette, a Tollseprű szerepét.
Párja, Németh Attila, az operettszínház színésze, aki gyakran elkíséri Dórát Gödöllőre, és a kastély rendezvényein Ferenc Józsefet alakítja. Attilától egyáltalán nem áll távol ez a szerep, hiszen a színházban, a Rudolf című musical-ben is Ferenc Józsefet játssza.

 

További képek Szabó Dóráról, mint „Erzsébet királyné” itt láthatók.

 

Szabó Dóra és Németh Attila

A királyi pár (Szabó Dóra és Németh Attila) a Gödöllői Királyi Kastély erkélyén (2015.)

 

 


Forrás: Budapesti Operettszínház

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Sisiweb logókép

 
Sisiweb
 
Facebook csoport

 
Így él emlékezetünkben
 
Káli-Rozmis Barbara FB oldala - A Császárné Emléke Munkaközösség

 
Erzsébet-kultusz napjainkban
 
Szabó Dóra Sisi szerepben

 
Fotók
 
Madame Rénarde

 
Kapcsolódó linkek
 
Kapcsolódó videók